20 Mayısıs 2023 Cumartesi,9:00 PM

Şevket Şahintaş “Gecenin Öteki Yüzü”

2004 kışında, sabaha karşı takside müşteri beklerken, soğukta uyumaya çalışan bir adam gördüm ve haliyle çok üzüldüm. O ve onun gibi sokakta yaşayanlar için ne yapabilirim diye düşündüm. Küçük bir kompakt fotoğraf makinası alarak, onları fotoğraflayıp seslerini duyurmak istedim.

Altı yıl boyunca sokakta yaşayan insanların fotoğraflarını çektim. Fotoğraf çekmeye devam ettikçe fotoğrafçı kimliğiniz de oluşuyor. Trans bireyler, tinerciler, baliciler, sex işçileri, geri dönüşüm işçileri de kadrajıma girdi.

Kısa bir süre sonra o dönem çok popüler olan,  fotoğraf paylaşım sitesi “fotokritik”te en çok tanınan fotoğrafçılardan birisiydim.

Fotoğraflarım ilk olarak İstanbul ODTÜ Mezunlar Derneği’nin dikkatini çekti ve orada bir söyleşi gerçekleştirdim. Sonrasında ülkenin Boğaziçi dahil bir çok üniversite ve hemen hemen bütün fotoğraf klüplerinde, yurtdışında Viyana ve Almanya’da söyleşiler yaptım.

Türkiye’den çeşitli fotoğrafçılarla birlikte Sen Petersburg’da ‘Çağdaş Türk Fotoğrafçıları’ etkinliğine katıldım.

Ara Güler ve benimle yapılan bir söyleşi ile İngiltere’de bir üniversitede,  ikimizin fotoğrafa ve hayata bakış açısını irdeleyen bir tez yayınlandı.

Hayatımı anlatan ilk belgesel CNN Türk’te Güven İslamoğlu ile ‘Her Yerde Bir Haber Var’ programında yayınlandı.

İz Tv’de Wilco Van Herpen ile ‘İki Göz Bir Şehir’,  TRT Belgeselde biyografim, yine birçok kanalda hayatımı anlatan belgesel programlar yapıldı.

Türkiye’de hemen hemen bütün gazete ve dergilerde tam sayfa röportajlarım yayınlandı.

Der Spiegel’de ve CNN İnternational’da röportajlarım yayınlandı.

 

Etkinliğe kayıt yapmak için burayı tıklayınız.