Kamp Öncesi
Doğa sevenlerin yılın her dönemi yaptığı kampçılık, yeşilin ve mavinin her tonunun görülebildiği eşsiz konumlarda gerçekleştirilir. Şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlere izole olma imkânı tanıyan kampçılık, huzur arayan doğaseverlerin favori aktivitesidir.
Kampçılık, çadır ve diğer gerekli ekipmanlarla birlikte sporcuların doğal bir şekilde yola çıkması ya da daha önceden ayarlanmış alanlarda kalması olarak tanımlanabilir. Kampçılık tek başına yapılabildiği gibi diğer sporlarla birlikte de yürütülebilir. Özellikle dağcılık ve trekking gibi ekstrem sporlarla ilgilenenler için kampçılık ayrılmaz bir parçadır. Bazen günlerce ya da haftalarca süren parkurlarda, çoğu sporcu yanına kamp malzemelerini de alarak doğanın keyfini çıkarır. Kampçılık hakkında bilinmesi gereken her şeyi iki aşamaya ayırabiliriz; Kamp öncesi ve kamp faaliyeti
Kamp felsefesi
Temel kampçılık eğitimi öncelikle kampçılığın bir yaşam biçimi olduğu öğretisi ile başlar. Kampçılık faaliyetinde bulunanların doğaya ve canlılara saygı duyması beklenir. Doğada bulunan bitkilere, hayvanlara ve ağaçlara zarar verilmemesi ve ateş yakıldıysa mutlaka söndürülmesi gerektiği gibi bilgilerin kampçılar tarafından özümsenmesi şarttır. Kampa gitmeye karar vermeden önce doğayla uyum içinde ve birçok imkândan uzak zaman geçirmenin size uygun olup olmadığına karar vermelisiniz.
Kişi Sayısı
Kamp hakkında ilk vermeniz gereken karar kaç kişilik bir kampa gitmek istediğinizdir. Kamp aktivitenizden ne beklediğinize göre kişi sayısı değişebilir. Örneğin dinlenmek için gerçekten sessiz ve huzurlu bir kamp için tek başınıza gitmeyi deneyebilirsiniz. Ancak daha önce gitmediğiniz bir yere veya korumalı kamp alanı olmayan yerleşimlere uzak yerlere tek başınıza gitmemelisiniz. 4-5 kişilik bir arkadaş grubu eğlenceli ve huzurlu bir kampı bir arada sunan ideal sayıdır. Kamp hayatı arkadaşlarınızla samimiyetinizi artırabileceğiniz bir etkinliktir. Daha büyük gruplarla da etkinliğe dayalı kamplara katılabilirsiniz. Ülkemizde de bu tür kamplar düzenleyen KampRail gibi büyük gruplar bulunmaktadır.
Kamp yeri
Kişi sayısına karar verdikten sonra yer seçimine geçmelisiniz. Kamp yapacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunur. İlk olarak güvenlik ve yasal hususları göz önünde bulundurmalısınız. Çadır kurabildiğiniz her yerde kamp yapamazsınız, birçok yerde kamp yapmak yasaktır, birçok alanda da belirlenmiş kamp alanların dışına çıkmak yasaktır. Herhangi bir ceza ile karşılaşmamak için gideceğiniz yer hakkında jandarmadan bilgi alabilirsiniz.
Öncelikle düzgün, çok fazla ortalıkta bulunmayan, temiz bir nokta seçilmelidir. Taş düşmesi, toprak kayması ve çığ gibi tehlikelere karşı yamaç diplerine çadır kurulmamalıdır.
Kurumuş veya kurumaya yüz tutmuş, hatta mümkünse hiçbir ağacın altına çadır kurmayın. Tepenize büyük bir dal düşebileceği gibi; ateş yakma durumunda yükselen çok sıcak havayla yaş dalları da kurutabilirsiniz. Eğimli alanda kamp kurmayın. Çadırınızı yazın gölgelik ve geç saatlerde güneş alan yerlere kurun, kışın ise tam tersini uygulamaya dikkat edin. Kamp yerini tepelerle çevrili, fazla rüzgâr altı olmayan yerlerde kurun. Bu bölge ısısını koruyacağı gibi fırtınada da koruyucu görevi görecektir.
Dere yataklarına kamp kurulmamalıdır. Hava günlük güneşlik olsa bile, bulunduğunuz yerden çok uzaklarda yağacak bir yağmur, gece sel altında kalmanıza neden olabilir. Sürüklenmiş ağaçların ve kayaların olduğu kumlu dere yataklarından kesinlikle uzak durun.
Heyelan bölgelerine kamp kurulmamalıdır. Bu tip bölgeleri, eğime, kökleri ile birlikte sürüklenmiş ağaçlara, toprak ve kayalara bakarak anlayabiliriz.
Sert rüzgarlara açık zirvelere kamp kurulmamalıdır. Gece dev bir ağacın üzerinize devrilmesi mümkündür.
Yoğun ormanlık ve çalılık alanlarda kamp kurulmamalıdır. Bu tip yerler yabani hayvanlar ile ani karşılaşmalara neden olur. Hayvanlara çadırınızı görmelerini ve uzak durmalarını sağlayacak bir açık alan bırakmak şarttır.
Yüksekteki açıklık alanlara veya açık alandaki tek ağaç altına kamp kurmayın Yüksek açık alanlara kamp kurduğunuzda en yüksek nokta siz olursunuz. Özellikle bu kötü havalarda yıldırım açısından ciddi risk içerir. Açık alanlardaki tek ağaçlarda yıldırım tehdidine açıktır. Bu nedenle altına kamp kurulmamalıdır.
Patikalar üzerine kamp kurmayın. Hayvanlar bu patikaları kullanır ve kampınız tam yolları üstünde kalır.
Bulunduğunuz yerde tek ve küçük bir su kaynağı varsa, kaynağın hemen yanına kamp kurmayın. Gece su içmeye gelen hayvanlar, bir müddet korkup yaklaşamasalar bile, susuzluk er geç galip gelecek ve su içmeye geleceklerdir. Bu durumda kampınızı su kaynağından asgari 100 metre uzağa kurun
Doğada güven içinde gecelemek için kamp yeri doğru seçilmelidir. En iyi kamp yeri en güzel manzaralı yer değil, en güvenli yerdir. [1]
Kamp Zamanı
Kampçılık her mevsim yapılabilen bir spordur. Yalnızca ekstrem hava koşullarına karşı dikkatli olmalısınız, örneğin konforlu bir kamp istiyorsanız kışın yükseltisi fazla olan yerlerde kamp yapmamayı tercih edebilirsiniz. Fakat ekstrem sporlarla birlikte yapılacaksa bu sporlara uygun mevsimler kamp için daha uygundur. Yazın sahil kenarında, kışın ise dağ eteklerinde kamp yapılabilir.
Kamp Malzemeleri
Güvenli ve konforlu bir kampçılık deneyimi için ekipmanlar oldukça önemlidir. Şehir şartlarından uzakta olunduğu için önemli bir ekipman eksikliği kamp konforunuzu ve güvenliğinizi düşürecektir.
Çadır
Çadır bir kamp etkinliğinin en önemli ekipmanıdır. Hem gece hem de gündüz güvenlik ve konforumuz büyük oranda çadır seçimimize bağlıdır. Çadır seçiminde dayanıklılık, tasarım ve ölçüler dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Kamp kaç kişi ile yapılacaksa buna uygun bir çadır seçmek gerekir. Yağmur, kar gibi olumsuz hava koşullarından kampçıları koruyacak ve havalandırmaya sahip çadırlar daha kullanışlıdır. Yazın sıcaktan kışın da soğuktan korunmak için iki katlı çadırları tercih etmelisiniz. Ayrıca çadır malzemesi yansıtıcı özellikte olursa sıcak/soğuk tutma konusunda daha başarılı olabilir.
Uyku Tulumu
Yaz kamplarında dahi gece sıcaklık kritik derecelere düştüğü için uyku tulumları her mevsim hayati öneme sahiptir. Uyku tulumlarının hafif, kompakt ve ısı kaybına yol açmayacak özellikte olması gerekir. Tulumlar kaz tüyü ya da sentetik dolgular kullanılarak üretilir. Kaz tüyü kullanılan uyku tulumları daha sıcak tutarken, sentetik olanlar daha hafiftir. Mevsim koşullarını ve kamp süresini göz önünde bulundurarak tulumunuzu seçmelisiniz
Mat/Yatak
Hem konfor hem de sıcaklık için tulum ile yerde yatmak yeterli değildir. Çadırın altında normal mat, şişme mat veya şişme yatak kullanmalısınız. Kampa arabayla gidiyorsanız şişme yatak, çantanızla yola çıkıyorsanız şişme mat iyi bir tercih olabilir. Yatak veya matınızın hava kaçırmaması için çadır kurduğunuz yerin zeminine dikkat etmelisiniz. Sivri noktalar büyük tehlike oluşturur.
Sırt Çantası
Güzel ve kullanışlı bir sırt çantası bir kampçının en iyi arkadaşıdır. Özellikle arabayla seyahat etmiyorsanız sırt çantanızın hacmi, bel ve sırt desteği, hafifliği, su/yağmur geçirgenliği büyük önem arz eder. Ağır bir yükle uzun süreler boyunca yürümeniz gerekeceği zaman bel desteği ve sırt havalandırması iyi olan çantaları tercih etmelisiniz. Hacim olarak 50 litrelik bir çanta 3-4 günlük kamplar için idealdir.
Yeme/İçme
Uzun süreli kampçılık faaliyetlerinde kompakt tasarımlara sahip kamp ocakları büyük işlev görür. Kampa uygun küçük kaplar ile çatal ve kaşık da sporcuların yanına alması gereken aletler arasındadır. Makarna ya da bulgur gibi yiyecekler bu sayede kısa sürede pişirilebilir. Kısa süreli kamplarda ise konserveler, atıştırmalık tatlılar, hazır yiyecek ve içecekler yeterli olacaktır. Kamp için gideceğiniz yerin ateş veya ocak yakmaya uygun olduğunu gitmeden önce kontrol etmenizde fayda var.
Aydınlatma
El feneri, özellikle geceleri mutlaka kullanılan kamp ekipmanlarının başında gelir. El fenerleri ile birlikte AA lityum piller de kampçıların yanına alması gereken malzemelerdir. Çadır içi aydınlatma için de asılabilen kamp lambaları almanız konforunuzu üst düzeye çıkaracaktır.
Kıyafetler
Kalın kıyafetler yerine birkaç kat ince kıyafet giymek vücut ısısını koruyacaktır. Özellikle karla kaplı soğuk alanlarda yapılan kamplarda baş ve boyun bölgesinin korunmasına yönelik kıyafetler tercih edilebilir. Eldiven, tozluk, çoraplar ve ayakkabılar da ısıyı muhafaza edecek özelliklere sahip olmalıdır. Islanma ihtimaline karşı yedek kıyafetler de sırt çantasında bulunmalıdır.
Diğer malzemeler
- Çakı
- İlk yardım çantası
- Pusula
- Düdük
- Güneş kremi
- Güneş gözlüğü
- Çöp poşeti
- Kibrit, çakmak
- Temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kâğıdı, havlu, ıslak mendil vs.)
Kamp Faaliyeti
Bütün hazırlıkları yaptıysanız artık kamp alanına gidiyoruz. İlk olarak kamp yapacağınız alana hava kararmadan en az 2-3 saat önceden gelmeye çalışın, çadırınız için uygun bir yer bulmak ve kurmak için zamana ihtiyacınız olacak.
[1] https://www.atlaskamp.com/kamp-yeri-secimi
Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Burada yer alan içerik yazarın görüşlerini yansıtmaktadır ve bu görüşlerden Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz