PROGRAMLARIMIZ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Başvuru için tıklayınız
Değerli ODTÜ Mezunu / Öğrencisi,
İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği (ODTÜMİST), yapılandırılmış mentorluk programları aracılığıyla, ODTÜ mezunlarının ve öğrencilerinin kişisel ve kariyer gelişimleri için öğrenme ortaklıkları kurmalarına olanak sağlar:
- Akran Mentorluğu: Mentilik yapmış 3.,4. sınıf öğrencisi mentordan, Ankara Yerleşkesi’nde ilk yılında olan öğrenci mentinin üniversite yaşamına uyum sürecine destek
- Kariyer Mentorluğu: Mezun ve iş yaşamında deneyimli mentordan, Ankara Yerleşkesi’nde 2.-3.-4.sınıfta olan öğrenci mentinin bireysel ve kariyer farkındalığına destek
- İş ve Yaşam Mentorluğu: Mezun mentordan, yeni mezun mentinin kariyer gelişimine destek
- İş ve Birleşik Krallık Mentorluğu: Birleşik Krallık’ta yaşayan mezun mentordan Birleşik Krallık’ta yeni mentinin kariyer ve bireysel gelişimine destek
ODTÜMİST Mentorluk Programları, ODTÜ lisans/lisansüstü programları mezunları ve ODTÜ öğrencilerine açıktır:
“Kariyer Mentorluğu” ve “Akran Mentorluğu” programlarına, ODTÜ Ankara Yerleşkesi’nde etkinliklere katılım gerekliliğinden dolayı Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi öğrencilerinin mentilik başvuruları kabul edilememektedir.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi mezunları “İş ve Yaşam” ve İş ve Birleşik Krallık Mentorluğu (diğer koşulları uyuyorsa) programına mentor/menti başvurusu yapabilir.
Bu program için ayda en az 3-4 saat zaman ayırabilmenizi bekliyoruz. Mentorluk programındaki rolünüz süresince, taahhüdünüzü olumsuz etkileyebilecek risklerinizi lütfen dikkate alınız (mentorlar için: yurtdışı görevlendirme, ailevi sorumluluk durumu değişikliği vb.; mentiler için: staj, Erasmus vb. değişim programları, çalışmak zorunda kalmak vs.).
ODTÜMİST Mentorluk Programları ODTÜ lisans/lisansüstü programlarının öğrencileri ve mezunlarına açıktır. ODTÜ Mezun Dernekleri üyeleri ve bursiyer ODTÜ öğrencilerine öncelik tanır.
Programlara katılım ücretsizdir. Mezun mentorların ODTÜMİST mentorluk programına bağış yapması programları güçlendirir.
Herhangi bir ODTÜ Mezun Derneği’ne üye olmayan mentor adaylarının dikkatine: ODTÜMİST’e üyelik bilgilerine bu bağlantıdan erişebilirsiniz: https://odtumist.org/uyelik-hakkinda/
Mentorluk Programlarımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.
Tanıtım videolarımızı buradan izleyebilirsiniz
Programlar Kasım-Mayıs ayları arasında uygulanır.
2021-2022 Dönemi Mentor Başvuruları 20-30 Eylül 2021 tarihleri arasında kabul edilecek. Daha önce mentorluk yapmış ve/veya Mentorink’te profil kaydı olanların da en çok 2 dakikalarını ayırarak başvurularını yenilemeleri gerekmekte. Başvurmak için tıklayınız: https://www.mentorink.com/odtumist/home
Soru, görüş ve önerilerinizi odtumistmentor@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
LinkedIn kullanıyorsanız ODTÜMİST Mentorluk grubuna katılabilirsiniz:
https://www.linkedin.com/groups/8738370/
—————————————————————————————————————————————–
Mentorluk tavsiye vermek DEĞİLDİR
Mentorluk, herhangi bir konuda durumsal bilgeliği olan bir kişinin bir rol model yaklaşımı ile ilham veren, ufuk açan sohbetlerle, yaşanmışlıklarından yola çıkarak, konu hakkındaki bilgeliğini ve networkünü de devreye sokarak mentisinin bu alanda gelişimine vesile olmasını amaçlar. Mentorluk bu anlamda adeta ütopik bir toplum yapısı vaat eder: Hiçbir ön yargı olmaksızın, her bireyin deneyimi olan alanlarda başka bireylerin gelişimine hizmet etmesi, bireylerin bu şekilde onları bekleyen zorluklara karşı hazırlanması, güçlenmesi, kendi kaynaklarını ve imkanlarını keşfedip çeşitlendirmesi gibi olgular içerir.
Ancak bu bağlamda çok önemli bir hususa dikkatinizi çekmek isterim: Mentorluk, tavsiye vermek DEĞİLDİR… Mentorlukta tavsiye verilmez, mentinin hizmetine sunulan tavsiye paylaşımları olur ancak mentor asla paylaştığı tavsiyeye bağlı kalmaz, sahiplenmez. Ürkek bir kuş gibi sunar ve geri çekilir. Bunun için de aslında size tavsiye edebileceğim pratik bir formül olabilir: Eğer bir tavsiye vermek için içiniz yanıp tutuşuyorsa, söyleyin söyleyeceğinizi ama sonuna bir nokta koymayın, bir virgül koyup ekleyin: “…. desem, ne dersin?”
Hem mentorun ve hem de mentinin bir dönüşüm yaşadığı bu süreçleri en etkin şekilde yapabilmek için sizleri de bu sene uluslararası standartlarda eğitim imkanı ile taçlandırılan mentorluk programımıza davet ediyoruz. Programda yer alan mentorlarımız, ODTÜMİST İstanbul ODTÜ Mezunları Derneğimizin katkıları ile bu alanda dünyada en yetkin kurum olan EMCC Global (European Mentoring and Coaching Council) beynelminel standartlarında hazırlanmış bir online eğitim programına iştirak edebilecekler. Eğitim sonunda arzu eden ve gerekli koşulları yerine getiren mentorlarımız, gereken ilave ödemeyi kendileri karşılayarak uluslararası geçerliliği olan EMCC Foundation seviyesi bireysel mentor ünvanı (EIA) kazanabilecekler.
Böylesine anlamlı bir mentorluk projesine destek verebildiğim ve bir paydaşı olduğum için bir ODTÜ mezunu olarak büyük gurur ve memnuniyet duyduğumu da bu vesile ile ifade etmek isterim. Bu projenin her anlamda en yüksek standartlarla hayat bulması için özverili çalışmalarından ötürü çalışma grubumuzun bütün mensuplarına en içten şükranlarımı sunmak isterim.
Dr Rıza Kadılar (IE’91)
ODTÜMİST Mentorluk Programları Danışmanı