6 Şubat 2023 Pazarcık depreminin ardından kurulan ODTÜMİST Deprem Çalışmaları Grubumuzun 1 yıllık çalışmalarının bir özetini paylaşmayı istedik. Depremin yol açtığı büyük felaketi ve çok derin acıları yakından gözlemiş, yaşamış olsak da, bu yıldönümü özetinde kayıplarımızdan, acılarımızdan çok ayağa kalkmaya, yaşama sarılmaya dair notlarımız var...
ODTÜ evreni Türkiye'nin ve Dünya'nın her türlü sorunu ile ilgili olduğu gibi deprem konusunda da sayısız çalışmalara katkı koymuş, öncülük etmiştir.
İsteriz ki, ODTÜ evreninin deprem çalışmalarının bir envanteri oluşturulsun. Geçmişte yapılanlardan ya da yapılamayanlardan öğrenmeye katkı olur. Halen yürütülen, planlanan çalışmaların eşgüdümü için bir adım olur.
ODTÜMİST Deprem Çalışmaları Grubu olarak ODTÜ evreninin deprem çalışmalarının envanterini oluşturmayı kendimize iş edindik. Veri tabanı oluşturmak üzere bir form hazırladık. Hemen doldurabilirsiniz:
https://odtumist.org/odtu-evrenindeki-deprem-calismalari-envanteri/
ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Dünyanın alanındaki en geniş kapsamlı çalışmalarını yapacak şekilde kurulmuştur. Bu önemli bilim kurumunun olanaklarının geliştirilmesi yapılacak en önemli ve gerekli işlerin başındadır. https://eerc.metu.edu.tr/tr
Gölcük depremi sonrası kurulan BarakaKENT ve Van Erciş depremleri sonrasında yürütülen ODTÜ Van'da projeleri mezunlarımızın gurur veren başarılı çalışmalarıdır.
Pazarcık depremi sonrasında tüm mezun derneklerimiz ama özellikle ODTÜ Mezunları Derneği (Ankara)'nın temel yasam gereksinimlerinin sağlanıp, bölgedeki gereksinim sahiplerine iletilmesi için gösterdiği çalışmaları,
ODTÜMİST'in, ailesi deprem bölgesinde olan ve başvuran tüm ODTÜ öğrencilerine burs vermesini yine gururla anıyoruz.
ODTÜMİST Deprem Çalışmaları Grubu olarak bölgeye yaptığımız çalışma ziyaretleri sırasında çeşitli ODTÜ öğrenci topluluklarının arama kurtarma çalışmaları sırasında gösterdikleri özverili ve disiplinli çalışmaları bölge insanlarından dinlerken, ne kadar duygulandığımızı anlatamayız.
Antakya tarihi merkezinde henüz her yer enkaz haldeyken tarihi yapıların arasında kültürel mirasın izlerini korumaya çalışan ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerini görmek bir başarı öyküsü daha yazılacağının kanıtıydı.
ODTÜMİST Deprem Çalışmaları Grubu olarak bölgede tarıma dayalı ekonomik etkinliklerin bir an önce başlamasının çok yararlı olacağını düşündük.
Çeşitli kooperatiflerle görüşmeler yaptık. Defne Kadın Kooperatifi'ne teknoloji kullanımı konusunda katkılarımız oldu. Bölgede yaşayan ODTÜ öğrencilerimizden biyoloji son sınıf öğrencisi bursiyerimiz Ümit Hurma ve inşaat mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ali Eren Nazik’in geçici sürelerle kooperatifte çalışmalarını ve teknoloji kullanımı ve kooperatifin yetkinliklerini artırma konusunda görev almalarını sağladık. Mutlulukla izliyoruz ki öğrencimiz Ümit Hurma halen daha kooperatifin https://defnekadin.com sitesini yönetiyor. Sitenin bağlantısı üzerinden yapacağınız satın almalarla hem kadın üreticilere, hem Ümit’e destek vermiş olacak, hem de bölgenin eşsiz lezzetlerine ulaşacaksınız.
Hatay Sarısı olarak tescil edilmiş olan ipek böceğinin nesli tükenmek üzere. Bu endemik canlının ve ona bağlı ipek dokumacılığının sürdürülebilmesi için, bu böceğin çoğaltılmasına sahip çıkan Emel ve Fikret Duman çiftinin bir ipek böceği besleme evine sahip olmaları için danışmanlık veriyoruz. İşletme çok yakında bir besleme evini kullanmaya başlayacak.